V. NOVOTNÝ: Cítim silnejúcu podporu z hodiny na hodinu

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Kandidát na predsedu SDKÚ-DS Viliam Novotný odmieta špekulácie o tom, že sa napokon nebude uchádzať o najvyšší stranícky post a odstúpi v prospech niektorého z iných uchádzačov. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil dokument pod názvom Strategické východiská SDKÚ-DS – Ponuka 2012.

"V sobotu (19.5.) na kongrese budem kandidovať na predsedu, zúčastním sa na súťaži, predstavím svoju víziu a budem sa uchádzať o podporu delegátov. Cítim, že podpora z hodiny na hodinu rastie. Možno keby som kandidatúru oznámil trochu skôr, mohol by som byť ešte silnejší," podotkol Novotný.

O preferenčných krúžkoch získaných v marcových parlamentných voľbách špekulovať nechcel. "Predseda nemusí byť najlepší zo všetkých, jeho úlohou je vytvoriť tím, ktorý stranu potiahne. Ja nechcem stranu dirigovať, ja si trúfam ju viesť," uistil. Novotný bol totiž spomedzi troch uchádzačov o post predsedu SDKÚ-DS jediný, ktorý získal menej preferenčných krúžkov ako v minulosti.

To, že sa v údajnom spise SIS Gorila Novotný spomína ako neschopný, považuje Novotný za kompliment. "Nikdy nechcem byť schopný pre finančné skupiny, ale pre občanov Slovenska," uviedol.

V prípade úspechu počíta Novotný so štyrmi podpredsedami strany, ktorými by mali byť Jozef Mikuš, Ľudovít Kaník a jeho terajší súperi o predsednícku funkciu Lucia Žitňanská a Pavol Frešo. Novotný priznal, že prísľub od nich nemá, avšak neverí, že by takúto ponuku odmietli. "Funkcia generálneho sekretára by nemala byť. V nových stanovách už nebude, lebo sa neosvedčila. Keďže májový kongres sa nebude na môj návrh zaoberať stanovami, zatiaľ generálneho sekretára máme, preto túto funkciu bude dočasne zastávať Jozef Mikuš," vysvetlil Novotný, ktorý nepočíta ani s doterajším straníckym pokladníkom a riaditeľom ústrednej kancelárie.

Novotný je presvedčený, že SDKÚ-DS sa musí vrátiť späť k ľuďom a svojim členom. "Odmietam kabinetný štýl politiky SDKÚ-DS, odmietam úradnícku stranu. Politiku musia robiť členovia, ich názory musia byť brané ako závažné a rozhodujúce," apeloval.

V spomínanom dokumente Novotný konštatuje, že SDKÚ–DS v parlamentných voľbách 2012 úplne prepadla. "Dosiahli sme najhorší výsledok od vzniku strany v roku 2000. Keby sme nezískali trochu nadpriemerné výsledky v krajských mestách, neboli by sme v parlamente vôbec. Situácia, keď na väčšine územie nedosahujeme ani päťpercentný volebný výsledok prakticky znamená, že na väčšine územia sme politicky prestali existovať," upozorňuje Novotný.

Je preto presvedčený, že to, čo v súčasnosti strana potrebuje, je úplná zmena. "Zmena lídrov, zmena spôsobu politiky a zmena organizácie strany," povedal. Vlastnú generálnu líniu chce delegátom dať k dispozícii v piatok (18.5.). Program strany a stanovy plánuje v prípade úspechu kreovať na základe vyjadrení členov z jednotlivých regiónov. "Kto pozná problémy ľudí lepšie, ako naši členovia, ktorí tam žijú?" pýtal sa.

Novotný tvrdí, že zmena SDKÚ-DS musí byť presvedčivá a poctivá. "Ak ju urobíme a presvedčíme o skutočnej zmene ľudí, máme šancu pokračovať. Ak to nezvládneme a neurobíme dostatočne rázne a poctivé zmeny, neprežijeme," dodal.
 

Vyberte región